Fritidshus Bottenviken

På en södervänd strandtomt på en liten ö vid Kalixälvens mynning, där vackert blåbärs- och lingonris täcker marken, ligger ett fritidshus gjort för ett enkelt och avkopplande skärgårdsliv. Två små hus på handgrävda plintar, för att göra så lite inverkan på naturen som möjligt. Rustika material med lite krav på underhåll, t ex fasadpanel behandlad med en blandning av tjära, linolja och balsamterpentin, minimerar semesterns ”måsten”.

Det började med en liten sovstuga med bastu, någonstans att övernatta och möjlighet att tvätta sig, så gjorde man när man skulle bygga hus i Tornedalen förr i tiden. Den lilla stugan byggdes av material som fraktats i en liten öppen båt, en tidsödande process. Huvudstugan, byggd några år senare, innehåller två sovalkover och ett allrum med kök. Den byggdes av prefabricerade väggblock som fraktades ut över isen vintertid och monterades på plats med hjälp av en liten traktor.

Tjärlasyren ger fasaderna en kulör nära naturens egna färger, på avstånd är de två volymerna kamouflerade. Huvudstugans långsträckta form maximerar kontakten med vattnet och skapar tillsammans med ”lillstugan”och skogen en skyddad södervänd gård. Stora glaspartier från golv till tak låter naturen vara ständigt närvarande. Taksprång skärmar av solen från söder och här finns skyddade uteplatser i både väster och öster.

Den lilla stugan har även den stora glaspartier som ger rummet karaktär av uterum, medan bastun har horisontella glasslitsar som ramar in horisonten. Interiört har båda stugorna obehandlad plywood på väggarna, oljat furugolv och obehandlat furutak.

Byggherre: Privat
Färdigställt: 2003 och 2009
Bruksarea: 15 +35 kvm
Medverkande:
Josefina Nordmark, arkitekt SAR/MSA

Arkitektens Fritidshus

foto: Patric Johansson
text: Kenneth Kauppi
formgivning: Marja Pennanen
förlag: Bokförlaget Arena
ISBN: 978-91-7843-288-2

Share this Project